Neko je jednom rekao -

- Sve dobre knjige imaju jednu zajednicku stvar, realnije su nego da su se zaista i desile u stvarnosti, a njihovi tvorci su obični ljudi.

Čarls Dikens morao je da bude okrenut ka severu pre nego što bi mogao da napiše reč.

Viktor Igo se poštuje kao svetac u vijetnamskoj religiji.

Prvi predlog za naslov knjige Veliki Getsbi bio je Ispod crvene, bele i plave.

Gordost i predrasude su originalno nazvane Prve impresije.

Tolstojeva supruga je njegov rukopis knjige Rat i mir svojeručno kopirala čak 7 puta.

Velika dela i veliki ljudi. Obični, a posebni svako na svoj način.

Istina je da uz dobru knjigu možete putovati bez ograničenja. Upustiti se u putovanje kroz vreme ili obići neke egzotične krajolike? Dobra knjiga će vas zgrabiti u svoje literalne kandže i učiniti vas delom njenog sveta. Da živite živote njenih junaka i proživljavate njihova emotivna iskušenja i dileme. Da naučite nešto novo i oplemenite sebe, a i one oko sebe. Da razbijete dosadu, ili se možda malo zabavite.

Tolike su čari jedne knjige da na svetu nema dovoljno paragrafa da ih opiše.

Zanesena, S K Stivens “Već skoro dve godine njen dečko Deni pruža Kiri sve što je oduvek želela: ljubav, nežnost i beskrajnu odanost. Kada se njih dvoje odsele u novi grad da u njemu započnu zajednički život – Deni na poslu svojih snova, a Kira na uglednom univerzitetu – čini se da je sve savršeno. Međutim, nepredvidive obaveze razdvajaju srećni par. Usamljena, zbunjena i željna utehe, Kira se neočekivano zbližava s Kelanom Kajlom – lokalnom rok zvezdom. U početku je on samo drug na kojeg se oslanja, ali uporedo s njenom usamljenošću, jača i njihova veza. A onda se, jedne noći, sve iz korena menja... i ništa između njih dvoje više neće biti kao pre.”saznaj vise.

Postoje knjige koje čitamo jer nam ih je neko preporučio , a postoje i one koje su nam, nekako, suđene. Kao da nas nešto privuče njima. Kao da nas njihovi junaci dozivaju, zeleći da nam ispričaju svoju priču. Jedna od takvih knjiga je i „Poslednji voz za Istanbul“, turske spisateljice Ajše Kulin. Radnja knjige se odvija malo pre i tokom Drugog svetskog rata, i u centru je ljubavna priča dvoje mladih ljudi, Salve, mlade Turkinje i Rafaela, Jevrejina rodjenog i odraslog u Istanbulu saznaj vise.

Miroslav Šašek je rođen 1916.godine u Pragu, a umro je 1980 u Švajcarskoj. Učio da bude arhitekta, ali ga je srce vuklo na potpuno suprotnu stranu. Svetsku slavu je stekao kao autor serije dečjih kjiga This is... Niko nije čuo za Miroslava Šašeka? Ne? Ništa strašno, ali evo prilike da se upoznate sa delima jednog fantastičnog umetnika. Sigurno se svi pitate zašto su ove knjige tako posebne. Kliknite na link u nastavku da saznate više. saznaj vise

Sva svetlost koju ne vidimo od Antoni Doera je jedna potresna, fantastična priča koja svojom prozom zavodi čitaoce držeći im pažnju bez prekida. Ali emocije! Kakve emocije je izazvala u meni! Čitala sam je u jednom dahu, jedva čekala da vidim kraj, a u isto vreme želela da se nikad ne završi. Na kraju me je vrtlog osećanja ostavio u potpunoj magli - danima. Obožavam knjige koje me teraju da preispitujem samu sebe i čine me boljom osobom. Ovo je bila definitivno jedna od njih. saznaj više

Jednom u Africi poljubila sam kralja… "I tek tako, u staroj crvenoj štali u podnožju planine Kilimandžaro, otkrila sam magiju o kojoj sam samo naslućivala među stranicma velikih ljubavnih priča. Lepršala je oko mene kao tek rođeni leptir i smestila se u čošku moga srca. Držala sam dah, plašeći se da izdahnem ne bih li je oduvala bez šansi da je ikada nađem.” Kada bomba eksplodira u tržnom centru na istoku Afrike, sudbine dva stranca će se sudariti na način koji niko nije mogao da predvidi. saznaj više.

Negde u državi Džordžiji postoji grad koji se zove Quinsy. Naizgled mirno mestašce, ali od 7000 stanovnika koji tamo žive čak 50 ih je Coca Cola milionera. Šta se dešava kad Hollywood reši da ispriča njihovu priču? Savršen spoj južnjačkog temperamenta i holivudske arogancije. Pregršt zabave i smeha naći ćete u ovom besteleru američke autorke Alessandre Torre. Premijera filma po istoimenoj knjizi zakazana je za Septembar 2017 saznaj više.

Danas ima toliko nezavisnih autora i izdavača, a tržište je preplavljeno onima koji imaju nešto da kažu, stoga je jako teško u moru naslova izdvojiti jedan, dva, pa čak i tri koji bi mogao da preporučiš nekome kao idealnu knjigu za npr. odlazak u Pariz. Ali Devojke sa slika je knjiga koja me je osvojila na prvo čitanje. Od prve do poslednje strane držala mi je pažnju, uvukla me je u svoj fantastičan svet već svojom prvom uvodnom rečenicom. Saznajte sve o pariskoj zlatnoj epohi i njenim mračnim tajnama. saznaj vise